10/31/2010

Halloween,alebo ako to vidím ja

Dnes na blogoch čítam prevažne o Halloweene,aj keď to nie je náš sviatok ..No viete ako vlastne vznikol?


V 8.storočí kresťanská cirkev ustanovila 1.november ,,sviatkom všetkých svätých".Počas týchto sviatkov sa konali omše,ktoré dostali názov Allhallowmas.Noc pred týmto sviatkom bola známa ako All Hallows Eve    (neskôr Halloween).V 17. storočí mnoho ľudí emigrovalo do Spojených štátov, čo malo za následok spájanie rôznych kultúr a s tým súvisiacich sviatkov a tradícií.Halloween nebol vždy radostný sviatok,pre niektorých to bola noc zla,iní vymýšľali rôzne ,,žartíky",ktoré neboli vždy práve zábavné ..Našťastie však niektoré komunity začali meniť Halloween na rodinný sviatok.Prezliekali sa a chodili ,,strašiť",navštevovali rôzne párty a tak to s menšími obmenami zostalo dodnes.
Prvé oficiálne mestské oslavy Halloweenu sa začali v 20.rokoch 20.storočia.Dnes ľudia zdobia svoje domy,vyrezávajú tekvice a robia z nich koláče..Deti v maskách chodia z domu do domu a so sloganom "Trick or treat"sa snažia od dospelých vymámiť sladkosti či ovocie.

Už aj v našich končinách sa v deň Halloweenu koná mnoho večierkov,no sladkosti sa zatiaľ nedostávajú.A myslím,že je to tak najlepšie.Veď my máme predsa smútiť za zosnulými a nie do seba tlačiť cukríky Haribo.Samozrejme,že Halloween je lepší a radostnejší sviatok,ale patrí sa aspoň raz do roka zaspomínať a ísť zapáliť sviečku..no nie?
BTW: tie nechty ma dostali ...

2 komentáre:

  1. HELLÔ DASRLING! BOYSDON'TCRY!

    WELCOME!...TO COIMBRA!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tie nechty sú dokonalé :)
    a ja neviem. ja mám halloween rada, lebo my nijak nechodíme na hroby:/ buď sú ďaleko alebo to bola taká rodina, že sa nemali radi ..
    ale teoreticky máš pravdu. je to sviatok pre zosnulých, na ich pamiatku .. ale Amerika jaksi všetko ničí

    OdpovedaťOdstrániť

Thank You for all Your comments :)